Сафо

у кіно я почав ходити настільки рідко, що кожен похід відчувається як якась подія. В принципі, саме так воно і має бути, бо ж інакше аж такий якийсь сенс дивитися кіно саме у кіно втрачається. Хоча, звісно ж, незаперечний сенс є: наразі цілка низка фільмів жанру "екшн" дивитися не у кіно немає такого сенсу, бо ж немає такої втіхи. Це, звісно, до тих пір, доки не обладнаю я в себе вдома свій власний "домашній кінотеатр".

Не можу навіть точно сказати, чому я продовжив свої кінопоходи саме з "Сафо". Сказати можу, але до кіно ці причини мають відношення не надто. З усіх інших сторін "Сафо" - це зовсім не те кіно, заради якого можна було б незаперечно іти у кіно. "Сафо"- це цілком звичайна мелодрама, знята хоч і вправно, але дуже рівномірно і "без родзинки". Хіба що вважати "родзинкою" Богдана Ступку? Але його роль у цій мелодрамі аж надто другорядна, щоб виділяти її зокрема. Про це кіно інакше і не скажеш як "а також Богдан Ступка". Ну і знято ще начебто українцями. Хоча за сучасних транснаціональних бізнесів, одним з яких є і саме кіно, хіба його розбереш яке саме кіно якій саме державі належить? Ні, не розбереш. А що безлюдні скелі Криму гарні - це я й так знаю. Для того щоб зачепити чимось у кіно, як на мене, одних красиво, але знову ж таки "без родзинки", знятих скель і моря недостятньо. Недостатньо навіть покласти на ці скелі двох голих дівчат і показати "жіночі втіхи". Бо ж з почуттями у фільмі трохи слабкувато.

Почуття у фільмі цілком на боці чоловіка. Хоча й у нього виходить слабенько, але ж хоч щось, хоч у нього є якась справді драма - саме драма, як добре відомо ще з часів Толстого, найбільш цікавить і найбільш приваблює глядача. А от у дівчат драма якась аж надто несправня. До того ж у одної з них драми немає взагалі і особисто я вбачаю навіть цілком логічний розразрахунок. А якщо не логічний, то цілком на рівні почуттів, але від того не менш корисний. Не знаю як вам, а мені здалося що Хелена знала чого хоче, вибрала вірний шлях для досягнення цілі, і цілі досягла. А користувалася вона при цьому розумом чи жіночим чуттям - на жаль, у фільмі цього розібрати не можна - роль коханки Сафо тут досить таки невиразно виписана, якимись такими великими прозорими акварельними плямами, геть без любих моєму погляду деталей.

Натомість роль самої Сафо виписана досить об'ємно і яксраво - цитуючи іншого класика хочеться сказати "Вірю!" Але вірю то вірю - ну то й що? Де, власне, кіно, і де, власне драма? Драма у тому, що розбещена дівчинка не змогла знайти сама себе, піддалася впливу оточення та замріялася, врешті решт геть з'їхала з глузду і закрила справу, "з подачі подруги" покінчивши з собою? Ну, звиняйте, якщо такі "драми" підносити як щось особливе і хоч трохи справжнє, то на скелі над морем вже вишикувалася би ціла черга таких дівчаток. Та і залишається у цьому сенсі - у сенсі скелі і самогубства - аж надто відкритим питання ролі її подружки та коханки: якось остання аж надто легко залишила бідолашну Сафо саму, хоча навіть козі зрозуміло було що ж воно далі буде. Цей момент залишає якось так настільки невиразними характери обох жінок і характер самої драми, що мої підозри у тому, що кіно це зовсім не "драма" чи "мелодрама", а звичайнісінький трилер про відбивання чоловіка у багатої дружини та захоплення її багатства через підступний вплив на її нестійку свідомість та наступну її смерть - такі підозри тільки підтверджуютьс усім фіналом фільму, до того ж якось аж надто зібганим і аж надто коротким.

Драми не сталося, натомість стався фінал. Певно це має трохи дратувати глядачів, бо ж ажіотаж навколо фільму було піднято аж он який, а насправді кіно виявилося "так собі, нічого особливо" - і навіть піку такого почуттів у фільмі немає. Так, секс у фільмі є. Секс у фільмі знат якісно, без пошлості, але чуттєво. Про секс у "Сафо" також можна сказати "вірю!" Але ж якщо кіно просто про секс... це ж, врешті-решт, не дешеве порно, бо ж навіть у хоч трохи солідному порно є якийсь сюжет, бо ж просто, звиняйте, перетрахом пожна зацікавити лише раз чи два - або ж під настрій - а навіть у порно справжнього глядача можна зацікавити тільки яким не яким, а сюжетом. До того ж сюжетом справді хоч трохи цікавим.

Тож "Сафо" слід визнати просто мелодрамою, з гарно знятими краєвидами, гарно знятим сексом, викорастинами у другорядній ролі Богданом Ступкою, з "закосом під трилер"... і натомість все. Походу у кіно це кіно точно було не варте - навіть враховуючи особисті обставини. А надто враховуючи особисті обставини. До того ж фільм відчутно затягнутий у місцями нуднуватий, тож я не можу рекомендувати його також і у якості романтичного проведення часу разом.