Післязавтра

На кіноекрани Києва виходить давно вже рекламований блокбастер "Післязавтра" - черговий американський фільм-катастрофа, який має щось таке там довести самим американцям і має велику надію розважити іншу частину людства. Бідолашні кіноамериканці повсякчас стикаються з найрізноманітнішими катаклізмами, зазвичай світового масштабу і, звичайно ж, впевнено справляються з ними - зазвичай самотужки. У цьому їхньому "самотужки" надзвичайно яскраво висловлено усю американоцентричність американців - явище, яке викликало б заздрощі і вважалося б щирим патріотизмом, якби не майже повна відсутність будь якого уявлення про інший світ та його населення. У цьому вони, американці, дуже подібні до більшості москвичів, з якими мені доводилося стикатися: як одні, так і другі мислять лише в різко обмежених рамках - перші у рамках своєї країни, другі у рамках свого міста. Іноді це досить смішно, іноді це відчутно дратує, але найчастіше просто дуже шкода людей які чомусь не можуть вирватися за рамці, ними ж й встановлені.

Тому "Післязавтра" з дуже великою ймовірністю має повторити долю багатьох попередніх блокбастерів-кінокатастроф: досить чималий пік цікавості у перший кіновікенд, різкий спад цікавості у подальшому та дуже малоймовірне бажання переглянути це кіно ще раз. Як і в багатьох попередніх фільмах-катастрофах у "Післязавтра" я також чекаю досить насиченого та широкопланового сюжету, але вельми слабкого та безглуздого як з технічної точки зору, так і з точки зору мотивації поведінки головних персонажів, а, можливо, й другорядних. Отже, рекомендації такі: йти у перший вікенд у найкращі кінотеатри міста, півтори години дивитися пишне видовище та одразу ж після виходу з кінозалу швиденько забувати його і йти розважатися далі. Також немає ніяких обмежень щодо різних верств кіноглядачів: гадаю що фільм можна рекомендувати як сім'ям з дітьми, так і молоді, як парам, так і великим компаніям - приходьте, купуйте попкорну та коли, вмощуйтеся і дівіться!

Сьогодні (неділя, 6 червня) не встиг на "Гаррі Поттера" - не було квитків перед самим початком ранкового сеансу - невже я сподівався що буде навпаки? - але швидко зметикував і пішов дивитися "Післязавтра" - усе одно збирався переглянути! Отже, моя думка така: як хто ще не бачив і хто вагається чи варто дивитися - треба йти і дивитися, поки цей фільм ще йде у кінотеатрах "першої лінії", бо ж потім, у не дуже гарному кінозалі з не дуже гарним звуком, це кіно буде й справді марною тратою часу та грошей.

Щодо самого фільму: так, класичний голлівудський фільм-катастрофа - ну просто дуже схожий на "День незалежності" або ж на "Земне ядро". Так, увесь фільм побудовано на штампах і за цим фільмом можна писати чергову статтю про "нову американську мрію": зазнати нищівної дії зовнішнього явища - катаклізму, нашестя іншопланетан, чи ще там чогось - втратити пів-країни населення, з кам'яним виразом на обличчах показати вселенський патріотизм, врятувати залишки власного населення після припинення зовнішньої загрози (що обов'язково має статися дуже швидко - не довше як за один-два тижні), виголосити промову на весь світ і, черговий раз переконавшись у своїй зореносній місії врятувати його, світ, твердим кроком піти його рятувати. Десь приблизно так, з незначними відхиленнями.

На що ще дуже схоже? Ви знаєте, дуже схоже на "Трою", яка також саме зараз іде у київських кінотеатрах "першої лінії": як там, так і тут, на всьому лежить вражаюча впевненість у швидкоплинності будь-яких дій! Але про "Трою" трохи поготів, якщо я ще не надто набрид вам своїми обіцянками...